Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesinin davetlisi olarak Samsun’a gelen kentsel politika uzmanı ve araştırmacı yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Sürdürülebilir Kent ve Çevre Yönetimi” konulu bir konferans verdi.
Konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, Şehir Plancıları Odası Başkanı Serdar Sağlam, akademisyenler, mimarlar, şehir planlamacıları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
OMÜ camiasına karşı bir aidiyet duygusu hissettiğini dile getiren kentsel politika uzmanı ve araştırmacı yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş, böyle bir organizasyonda bir araya gelme imkânı sağladığı için Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay’a teşekkür etti.
“Büyümenin Sınırları adlı raporla bu konuda ilk adım atıldı” Dünyada sürdürülebilir kent ve çevre yönetimi ile ilgili ilk adımın, 1960 yılında bir fikir kulübü olarak kurulan Roma Kulübü’nün yayınladığı “Büyümenin Sınırları” adı verilen raporla atıldığını belirten Ruşen Keleş, bu raporla nüfus ve tüketim artışına bağlı olarak Dünyanın ve ekosistemin ileride karşılaşacağı tehlikelere karşı kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Keleş “Dolayısıyla bu rapor, insanlığın ayakta kalarak varlığını sürdürebilmesi için nüfusun ve ekonominin neredeyse durma noktasına kadar yavaşlamasını tavsiye ediyor.” diye konuştu.
Daha sonra Birleşmiş Milletlerin de bu konuya dikkat çekmek amacıyla, Türkçe çevirisiyle “Ortak Geleceğimiz” adlı bir rapor yayınladığını ifade eden Keleş, çevre ve kent yönetiminde yaşanan uluslararası gelişmelere de değindi. Keleş, ekosisteme ve kültürel varlıklara zarar vermeden sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak için yayınlanan uluslararası raporları katılımcılarla paylaştı.