Endüstriyel Atık ve Atık Su Yönetimi Ele Alındı

Yazar: yesiluniversite | Tarih: 25 Kasım 2021

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı’nın yürütücülüğünde Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’nda 2 gün süren BAP 1923 projesi kapsamında “Endüstriyel Atık ve Atık Su Yönetimi” başlıklı çalıştay düzenlendi. Çalıştayın amacı, Samsun’da ticari ve sanayi kurumlarının atık ve atık su yönetimi konusunda problemlerini tartışmak, akademisyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü yetkili kurum temsilcileri ile çözüm önerileri sunmak olarak belirlendi.

Çalıştaya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Proje Yönetim Ofisi Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Organize Sanayi Bölge Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, akademisyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları, çevre danışmanlık firma yetkilileri ve sanayide atık yönetiminden sorumlu uzmanlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan sanayi-üniversite iş birliğinin arttırılması konusuna vurgu yaparak başarılı bir çalıştay olması temennisinde bulundu.

“Amacımız kaynakları korumak ve geri dönüşüm teknolojileri geliştirmek” Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Yüksel Ardalı, endüstrilerde teknolojik ilerlemenin yanı sıra çevre duyarlılığının da arttığını ve bu durumun ülkemiz açısından sevindirici olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yüksel Ardalı, “Üniversite-sanayi iş birliği, atık yönetimi konusunda çok büyük önem taşımaktadır. Mesleğimiz açısından baktığımızda, amacımız sürdürülebilir çevre ve doğal alanlarda kaynakları korumak, atığı geri dönüşümü ile ekonomiye kazandırmak ve geri dönüşüm teknolojilerini geliştirmektir. Türkiye’de bir an önce çevre sektörü oluşturulmalı, üretim ve tüketim zincirinde oluşan atıkların kaynak olarak değerlendirilmesi ve bu kaynağın ekonomiye artı değer olarak dönmesini sağlayarak düzenin oluşturulması benimsenmelidir. Ülkemizde kentsel altyapı sorunları çözümlenirken endüstrinin, atık yönetiminde bir atılım yaparak Türkiye’de bir devrimi gerçekleştirmesi çok önemlidir. Atık ve atık suyun geri dönüşüm kapasiteleri belirlenerek arttırılması teşvik edilmelidir. Böylece atıklar kaynağa dönüştürülerek hem doğa hem de endüstri kazançlı olacaktır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Samsun sanayi gelişimi ve atık yönetimi hakkında bilgi de verdi. Çalıştayın devamında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Yetiş, Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas ve OMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya tarafından endüstriyel atık ve atık su problemleri ile bu problemlerin çözümleri ve uygulanabilirliği, akademik bir bakış açısı ile değerlendirildi.

Etkinlikte ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Atık Yönetimi Şube Müdürleri Gürsel Erul ve Sabriye Ayhan ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de konu ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi.

Üniversite sanayi iş birliği adına önemli bir adım olan “Endüstriyel Atık ve Atık Su Yönetimi” çalıştayına; Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Proje Yönetim Ofisi Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ve Organize Sanayi Başkanı Hakan Tütüncüoğlu da katkıları ile destek verdi.