Çevre Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen öğrenci kurultaylarının 7.’si, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi sekretaryası organizasyonunda ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin yaklaşık 14 ilinden 100’ün üzerinde çevre mühendisliği bölümü öğrencilerinin Samsun’da ağırlandığı “Çevre Mühendisliği 7. Öğrenci Kurultayı”, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde mühendisleri bir araya getirdi.
Öğrenci Kurultayı’na; OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Tevfik Akçay, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) İl Koordinasyon Başkanı Adnan Korkmaz, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk, OMÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, akademisyenler, davetliler ile yurdun dört bir yanından öğrenciler katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını gerçekleştirilen Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Öğrenci Komisyonu Başkanı Uğur Tayfun Kaplan, 5 ay süren ön hazırlık ve 25 kişilik bir ekiple düzenledikleri kurultayda; çevre mühendisliğini ve sorunlarını bilimsel veriler ve doğru kaynaklar kullanarak yaklaşık 10 ana başlık, atölye çalışmaları ve poster sunumlarıyla tartışacaklarını söyledi.
Ardından söz alan Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk da Çevre Mühendisleri Odası’nın bilimin ışığında doğru verileri kullanarak mümkün olduğunca Türkiye’nin her tarafında örgütlendiğini ve bu doğrultuda hem meslek hem de çevre sorunları adına ciddi sözler söyleyen bir oda hâline geldiğini vurguladı. Şube Başkanı Çoluk katılımcılara ve destek verenlere hitaben de “İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız, sizlerin varlığıyla bu kurultayımız daha da anlamlı olacak. Umarım keyifli ve verimli bir kurultay geçiririz. Mesleğimiz adına özgün bir şeyler söyleyebilirsek ne mutlu bize. Ayrıca Sayın Rektörümüze ve üniversite yönetimine, desteklerini esirgemeyen firmalara ve paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“Havamız, suyumuz ve toprağımız gittikçe kirleniyor” “Ülkemizde ve dünyada çok yoğun bir çevre kirliliği ile karşı karşıyayız. Bunların en başında da küresel iklim değişikliği geliyor” diyen Çevre Mühendisleri Odası Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ise konuşmasında havamız, suyumuz ve toprağımızın gittikçe kirlendiğine dikkat çekti.
Genel Başkan Bozoğlu, Türkiye’de kalkınma bilincinin çevre bilincinden daha önce geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Elbette kalkınacağız, sanayileşeceğiz, sanayileşen bir ülke olacağız ama çevre ve doğayı koruyarak da bu becerimizi ve farkındalığımızı herkese göstereceğiz. İşte bunu gösterecek olanlar da bizleriz, yani çevre mühendisleri olan sizlersiniz. O yüzden bu kurultayda yapacağınız tartışmalar ülkemizin çevre problemlerinin çözümü açısından çok kıymetli. Emin olun sizler sayesinde çok büyük mesafeler katedeceğiz. Üniversite yönetimine ve Dekanlığımıza da teşekkür ediyoruz, böylesine hayati konuları özgür bir şekilde ele alıp değerlendirmemize olanak tanıdıkları için.”
Bu kurultaylar dizisinin de kendilerine çok büyük sorumluluklar yüklediğini de kaydeden Bozoğlu, çevre mühendislerinin bu anlamda etik davranması ve Türkiye’deki herkesten daha çevreci olması gerektiğine vurgu yaparak, “Çevre mühendisleri bu ülkenin hatta bu dünyanın en çevreci insanları olmalıdır ki, bilimsel veriler ışığında ve mühendislik bakış açısıyla sorunları çözebilelim.” dedi.
Baran Bozoğlu, çevre mühendislerinin istihdam ve iş bulması konusunda hüzünlü bir tablonun karşılarında olduğunu ama buna karşın sabrederek, mücadele ederek, üreterek bu tablonun değişeceğine olan inancını dile getirdi.
TMMBO İl Koordinasyon Başkanı Adnan Korkmaz da TMMBO’ya bağlı odaların aklın, bilimin ışığında ve yol göstericiliğinde birçok alanda bütünlük içinde çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek her zaman toplumun vicdanı olduğunu söyledi. Korkmaz, katılımcı gençlere hitaben, “Odamızın ve TMMBO’nun geleceği sizlersiniz. Sizleri gördükçe geleceğimizden daha çok umutlanıyoruz. 2 gün boyunca burada çok değerli çalışmalara imza atacağınıza inancımız tam, sağ olun, var olun.” ifadelerini kullandı.
“Yaşam boyu öğrenme içerisinde yer almalıyız” OMÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk de çevre mühendisliği eğitiminin giderek çeşitlendiğine dikkat çekerek, bu alandaki istihdam sorununun ciddi boyutlarda olduğunu ve devletten bu sektördeki problemlere çözüm bulmasını beklediklerini ifade etti. Prof. Dr. Öztürk, kurultayda katılımcı öğrencilerin bu problemlerin nasıl aşılacağına dair fikirler üreteceğini de aktararak, “Çünkü siz değerli çevre mühendislerinden gelecek geri beslemeye ihtiyacımız var. Sürekli çalışmamız ve kendimizi yenilememiz gerekiyor. Dolayısıyla yaşam boyu öğrenme içerisinde yer almalıyız. Bu kurultayın hepimiz için bir öz eleştiri ve yol gösterici olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
“Faydalı ve özgün sonuçlar çıkacağını ümit ediyoruz” Son olarak söz alan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli ise 13 bin yıl önce yerleşik hayata geçen insanoğlunun sonrasında sürekli olarak bulunduğu ortamı ve doğayı kirlettiğini kaydederek çevre mühendislerine bu çerçevede önemli roller düştüğünü vurguladı. Ev sahibi olarak gurur duydukları bu kurultaydan bu sorunların çözümü doğrultusunda faydalı ve özgün sonuçlar çıkacağı ümit ettiklerini söyleyen Dekan Elevli bütün katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Açılış konuşmaların ardından kurultayın hazırlık aşamasındaki çalışmaları içeren video görüntüleri katılımcılarla paylaşılırken sonrasında ise bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde destek ve emek veren paydaşlara plaket takdim edildi.
Kurultayda neler var? Çevre Mühendisliği 7. Öğrenci Kurultayı kapsamında; çevre mühendisliği eğitimi, mesleki konular ve uygulamaları, ülkemizde ve dünyamızda ortaya çıkan çevre sorunları vb. konu başlıkları değerlendirilecek. Bilimsel yaklaşımla çözüm arayışlarının geniş bir yelpazede ele alınacağı kurultayda sunumlar yapılıp atölye çalışmaları gerçekleşecek ve serbest kürsü tartışmalarıyla karşılıklı fikir alışverişleri sağlanacak.
Düzenlenen öğrenci kurultayları; mesleğin ve çevresel problemlerin öğrencilerin gözünden tartışılmasının yanı sıra ülkemizin dört bir yanındaki birimlerin öğrenci komisyonlarından ve üniversitelerinden gelen öğrencilerle kurultay yapılan şehrin ve üniversitenin tanıtımına da katkı sağlıyor.