22/03/2019
Kaynakların doğru ve verimli kullanılması, atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması, israfın önlenmesi, çevre ve doğaya karşı farkındalık ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesinin öncülüğünde başlayan Sıfır Atık Projesi kapsamında düzenlenen “Sıfır Atık Çalıştayı” Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonunda başladı.
İki gün sürecek çalıştayın açılışına; Samsun Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Mehmet Kuran, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ve eşi Fatma Taşçı, dekanlar, akademisyenler, kamu kurum yetkilileri ve idari personel katıldı.
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve diğer OMÜ yönetiminin sıfır atıkla ilgili görüşlerini bildirdiği projenin tanıtım filmiyle başlayan çalıştaya, OMÜ Vakfı anasınıfı öğrencilerinin gösterisi renk kattı. Geri dönüşüm temalı kostümleriyle çevrecilik mesajı veren pankartlar taşıyan anasınıfı öğrencileri, söyledikleri şarkılarla izleyenleri gülümsetti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ve sıfır atık projesinin süreçleri hakkında bilgi veren proje yürütücüsü ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı “Üniversitemizde yaklaşık 5 aydır yürütülen sıfır atık projesine büyük bir heyecanla başladık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve Emine Erdoğan Hanımefendinin çalışmalarından ilham alarak ve Rektörümüzün büyük desteğiyle projenin çalışmalarını başlattık. Sıfır atık projesi, sadece atıkların ayırılması değil tasarruf, verimlilik, vizyon ve yaşam şeklidir. Üniversitemiz çok büyük ve yeşil alanda yer alan çok güzel bir üniversite. Rektörlüğün de bu yeşilliğin korunarak daha da arttırılması için 2 buçuk sene önceden başlayan yeşil kampüs çalışmaları var. Biz de bu çalışmalara ilave olarak atıkların uygun ve sağlıklı koşullarda depolanması ve geri dönüşümünün sağlanması için çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.
Sıfır atık projesinin tam kapasiteyle OMÜ’de mutlaka hayata geçeceğini vurgulayan Rektör Sait Bilgiç “Biz bu projeyi gerçekleştirdiğimizde çok büyük kazançlarımız olacak. Bir ton kâğıdın geri dönüşüme kazandırılması 17 ağacı kurtaracak ve 177 kg daha az sera gazının üretilmesini sağlayacak. Bununla birlikte 4 bin 100 kw’lık elektrik enerjisi tasarrufu sağlanacak. Bu örneği cam, plastik gibi atıklarla zenginleştirdiğimizde ve kazanımlarımızı hesap ettiğimizde ortaya büyük bir miktar çıkıyor. Kısacası bu örneklere bakıldığında hafife alınmayacak bir proje olduğunu görüyoruz. Emine Erdoğan Hanımefendinin bu işin başında olması, Türkiye’de sıfır atık konusundaki hassasiyetin yükselmesi için yapılacaklar konusunda önemli bir mihenk taşı.” şeklinde konuştu. http://www.omu.edu.tr/tr/icerik/sifir-atik-calistayi-basladi