Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüsünden geçecek 6 bin 31 metre uzunluğundaki hafif raylı sistem hattının inşaat protokolü imzalandı.
Hafif raylı sistemin üniversiteye kadar çıkması projesinin son adımı olan imzalar, Samsun Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen törenle atıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve yüklenici müteahhit firması Metroray yetkilileri arasında inşaat sözleşmesi imzalandı. Toplamda 12 bin 862 metre tren yolu inşa edecek firma önümüzdeki hafta temel atma töreni gerçekleştirecek.
İmzadan önce konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun hafif raylı sistemi, 2010 yılında hizmete girdi. İlk başlarda 16 trenle başlayan 17 km’lik ray hattı ilerleyen zaman içerisinde günde 50 bin yolcu kapasitesine ulaştı. Trenler yetmeyince bunlara ek 5 yeni tren aldık. Yolcu sayımız 58 binlere çıktı. Sonra da hattımızı Tekkeköy’e kadar 14 km daha uzatarak 31 km’lik bir tren hattı uzunluğuna eriştik. Trenler yetmeyince 8 tane yeni tren daha aldık. Şu anda 29 trenle hizmet vermekteyiz. Hatlarımız gelişince OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç hocam, ‘Hafif raylı sistem üniversitemizin içine kadar çıkmalı’ dedi. Yalnız üniversiteye yapılacak hattın çok maliyetli olması bizi temkinli olmaya itiyordu.” dedi.
“Öğrenci şehirden yurdun kapısına kadar gidebilecek” Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in bu zorluklarla başa çıkmak için kendilerine her konuda yardımcı olacaklarını kaydeden Başkan Yılmaz, “ Rektörümüz, üniversiteye kadar çıkan mevcut minibüs hatlarını trenle rekabet eder olmaktan çıkartacaklarını, üniversitenin içerisine minibüsü sokmayacaklarını söyledi. ‘Minibüsler, üniversiteye girmediği zaman hem imalat hem yol yapım hem de işletme maliyetlerini aşağıya çekebilir’ dediler. Bu konuda yapılan çabalara biz de duyarsız kalamadık. İlerleyen zamanda hattı hizmete aldığımızda minibüslerin de içeriye girmemesi hâlinde, bir üniversite öğrencisi şehrin herhangi bir noktasından tramvaya bindiğinde yurdun kapısına kadar gidebilir hâle gelecektir. Bu hem tren yolculuğuna teşvik edecektir hem de trenin işletme masraflarını aşağıya düşürecektir. Bu düşüncelerle bu projeye cesaret eder hâle geldik. Hazırladığımız projeyi ihale ettik.” şeklinde konuştu.
“Üniversiteye 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceğiz” Üniversiteye 6 bin 31 metre uzunluğunda iki şeritli toplam 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Yeni üniversite hafif raylı sistem güzergahı, 6 bin 31 metre çift hat şeklinde olacak. Yani biz burada 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceğiz. 2 adet trafo koyacağız. 10 adet istasyon koyacağız. Çeşitli elektromekanik tesisler yapacağız. 53 bin metre OG ve DSİ tesisat kabloları döşenecek. 60 bin metre AG zayıf akım kabloları döşenecek. Bunlar maliyeti ciddi anlamda yükseltecek. 192 tane de katener direği yapılacak.” ifadelerini kullandı.
“Estetik dokunun güzelleşmesini istiyoruz” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise hat yapılırken, estetik dokunun da güzelleşmesini ümit ettiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kampüsümüzün çalışacak tramvay ile birlikte daha da güzel bir hâle getirilmesini arzulamaktayız. Göreve geldikten kısa bir süre sonra mutlu bir ana şahitlik ediyorum. Başkanımızla ilk görüşmemizde ortak bir fikir birliğine vardık. 56 bin öğrencimiz, 6 bin 500 çalışanımız, günlük hasta ve ziyaretçi hareketliliğiyle çok aktif bir alana sağlıklı, medeni, konforlu bir ulaşım sağlanmış olacak. Öğrencilerimiz de vatandaşlarımız da bu konuda oldukça şanslılar. Biz hafif raylı sistemin üniversitemizin kampüsünden geçmesinden mutluyuz. Biz kampüsümüzün estetik dokusunun da korunması, hatta ufak dokunuşlarla daha da güzelleştirilmesini ümit ediyoruz. Dünyanın 101 ülkesinden öğrencilerimiz var. Bunlar çok yoğun bir şekilde kampüsümüzde yaşıyor. Burası onların geleceklerinde örnek bir yaşam alanı olarak hafızalarında iz bırakmalı. Başkanımızın ve ihaleyi alan firmanın bu konuda göstereceği hassasiyeti ulaşımı kolaylaştırıp, güzelleştirirken, kampüsümüzün daha da güzelleşmesine vesile olmasını diliyorum. Hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından taraflar sözleşmeyi imzaladı. Proje kapsamında yüklenici firmanın hafif raylı sistem inşaatını 2018 yılının 10. ayına kadar bitirmesi planlanmaktadır.
Protokole ayrıca OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Sefer Arlı ve Mustafa Yurt da katıldı.
Haber ve Fotoğraflar : Gökhan Çetin