Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tüm kampüslerinde “Dumansız Yeşil Kampüs” politikası başlattı. Bu kapsamda 1 Haziran 2021’e kadar kademeli olarak OMÜ’nün açık ve kapalı tüm alanlarında, sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigara kullanımı yasaklanacak.
OMÜ Senatosu 6 Aralık 2018’de aldığı karar doğrultusunda Üniversitenin tüm paydaşları için sağlıklı oluşturulması hedefiyle “Dumansız Kampüs Politikası” hayata geçirildi. “Dumansız Yeşil Kampüs” sloganıyla başlatılan politika kapsamında 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigaraların OMÜ’nün tüm açık ve kapalı mekânlarında yasaklanması hedefleniyor.
Dumansız alan sınırlaması kademeli gerçekleşecek
Uygulama kapsamında Üniversitenin bütün kampüslerinde geçerli olacak yasak başlayana dek kampüs içinde sigara içilebilen alanlar kademeli olarak sınırlandırılacak. Türkiye’de sınırlı sayıda üniversitenin gerçekleştirdiği benzer uygulamalar bulunuyor. OMÜ ise kendi bölgesinde bu atılımı ve iradeyi ilk ortaya koyan üniversite olarak süreç içinde hem OMÜ ailesinin mensuplarını hem de Samsunluları ve çevre illerden gelen vatandaşları daha sağlıklı bir üniversite kampüsüyle buluşturmayı amaçlıyor.
OMÜ Yeşil Bayrak alabilecek Sağlık Bakanlığı’nın sigara kullanımı konusundaki politikalarını desteklemeye ve üniversitelerde yaygınlaştırmaya dönük bir amacı da bulunan OMÜ’nün uygulamaya koyduğu “Dumansız Yeşil Kampüs” politikası, Yeşilay’ın üniversite kampüslerinde dumansız hava sahası oluşturmak, öğrencileri sigara bağımlılığı hakkında bilgilendirerek sigara dumanından korumak amacıyla hayata geçirdiği “Yeşil Bayrak”ı da almaya hak kazanabilecek.
“İnsanlarımızı daha sağlıklı kampüs alanlarıyla buluşturacağız” OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de konuyla ilgili olarak “Araştırmalar Türkiye’de yaklaşık olarak erkeklerin yüzde 60’ınin, kadınların ise yüzde 20’sinin sigara içtiğini ve sigara kullanım yaşınının da giderek düştüğünü ortaya koyuyor. Üniversiteler olarak araştırma-geliştirme, bilgi ve teknoloji üretimi faaliyetlerimiz yanında sosyal projeler üreterek devletimize ve milletimize yönelik bir toplumsal katma değer de ortaya koymamız gerekiyor. “Dumansız Yeşil Kampüs” sloganıyla hayata geçirdiğimiz bu politikamız ve uygulamamızla hem vatandaşlarımızı daha sağlıklı kampüs alanlarıyla buluşturacağız hem de gençlerimize bu konunun hassasiyeti hakkında somut bir projeyle farkındalık kazandırmaya çalışacağız. Dumansız Kampüs Politikası kararımızla da ilk adımı atarak eyleme geçmiş bulunuyoruz.Ülkemize ve yarınlarımızı inşa edecek gençlerimizin sağlığına böylesine bir uygulamayla gücümüz yettiğince katkı sağlamak, temel vazifelerimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.
Dumansız Kampüs Politikası’nın hayata geçirilmesi, sınırlandırma kademelerinin belirlenmesi, yaptırım önerileri getirilmesi ve tüm paydaşlarla iletişim stratejilerinin şekillendirilmesi sürecini ise OMÜ Senatosu tarafından oluşturulan Dumansız Yeşil Kampüs Komisyonu adım adım takip edecek.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç konu ile yaptığı açıklamada şöyle dedi :
“Üniversitemizin doğal güzelliğini muhafaza etmemiz gerekiyor” Ondokuz Mayıs Üniversitesi sırtını ormanlık bir dağa yaslayan bir yapı. Üniversitemizin yeşilliğini korumak, sahip olduğu temiz çevreyi muhafaza etmek için bir takım çalışmalarımız var. Bu doğal güzelliği muhafaza etmemiz ve gelecek nesile daha iyi bir şekilde teslim etmemiz gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda senatomuz çevrenin kirletilmesine sebep olan sigara içimini en aza indirmek için bir karar aldı. Proje başlangıcında “Dumansız Yeşil Kampüs” sloganıyla üniversitemiz içerisinde belirli yerler tespit edilerek öncelikle sınırlı alanlarda sigara içilmesi söz konusu iken 2021 yılının sonuna doğru Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs içerisinde sigara içimini tamamen bitirerek projenin nihai amacına ulaşmasını sağlayacağız. Tabi ki alınan bu kararlar yeterli değil, üniversitemizin çalışanları ve öğrencilerinin de buna inanarak katkı sağlamaları gerekmektedir. Hem çevre temizliği hem de çevre sağlığı bakımından faydalı olan bu karar aynı zamanda insan sağlığı açısından da son derece önemlidir ve bunun farkındalığının artması için de bilimsel çalışmalar, etkinlikler ve bu fikirlerin sahiplenilmesine yönelik çalışmalar da yapılacaktır.
“Sigara içenler kendine zarar verdiğinin farkında” Sigaranın insan sağlığına zararının olmadığını söylemek mümkün değil, akciğer kanserini tetikleyici olduğu biliniyor. Sigara içen insanlar da kendi vücutlarına zarar verdiğinin farkındalar. Dolayısıyla insanın kendine zarar vereceği bir davranışı sergilemesi doğru değil. Bir alışkanlık olması ve zararını anlık olarak göstermediği için sigara içilmeye uzun yıllar devam ediliyor ve zararları ortaya çıktığında pişman olunuyor. Bu zararlar ortaya çıkmadan önce farkına varılarak bu alışkanlığın terk edilmesi gerekiyor. Şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili bağlantılar; https://www.samsunsonhaber.com/haber/5129194/omu-dumansiz-hava-sahasi-olacak https://www.haberturk.com/samsun-haberleri/65617363-omu-adim-adim-dumansiz-yesil-kampus-olacak http://www.omu.edu.tr/tr/icerik/haber/omu-adim-adim-dumansiz-yesil-kampus-olacak