Üniversite Danışma Kurulu Patent, Proje ve Fikirlerle Güçleniyor

02 Kasım 2019

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) üniversite, şehir ve sanayi iş birliğini güçlendirmek amacıyla şehrin önemli aktörlerini bir araya getirdiği “Üniversite Danışma Kurulu Toplantısının” altıncısı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıya, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç başta olmak üzere Üniversite Danışma Kurulu üyelerinin yanı sıra Aygün Cerrahi Aletler AŞ. Genel Müdürü Hüseyin Taner, Samsun Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy ile “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülü” almaya hak kazanan OMÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas da misafir olarak katıldı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç mevcut durum hakkında genel bir değerlendirme konuşması yaptı. Ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Üniversite Danışma Kurulu kararları doğrultusunda yapılan çalışmalar ve “Milli E-Posta Projesi” (OMAİL) hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıda Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, yürütücülüğünü yaptığı “Erasmus + Mundus Master in Soil Science” adlı Avrupa Birliği Projesini kurul üyelerine tanıtırken Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ile Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Kemal de geliştirdikleri ürünlerin sunumunu gerçekleştirdi. Samsun ve Üniversite için oldukça önemli birçok fikrin paylaşılıp değerlendirildiği ve hayata geçirilmesi için not alındığı toplantının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptı. Üniversite, sanayi ve şehri buluşturmak için göreve geldikten hemen sonra, Üniversite Danışma Kurulunu oluşturduklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Yükseköğretim Kurulu, Üniversite Danışma Kurulu oluşturulması ile ilgili yönetmelik çıkardı.Biz, kurul sayesinde Samsun’da güzel uygulamaların gelişmesine şahitlik ettik. Bu beraberliğimiz inşallah güzel bir şekilde devam edecektir.” dedi.

Üniversitenin sosyal sorumluk projeleri hakkında da bilgi veren Rekör Bilgiç “Sıfır Atık Projesi ile çevre bilincini geliştirmeye devam ediyoruz. Şehir Merkezinde tarihi binamızda şık ve nezih bir İlim, Sanat ve Kültür Evi’nin açılışını yakın bir zamanda yaptık. Ayrıca bu yılın Nisan ayında da dâhiler günü etkinliği gerçekleştirdik. Amacımız ortalamanın üstündeki insanların imkânlardan daha çok yararlanmasını sağlamak ve eğitimlerine özen göstermek. Yoksa teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde dünya ile yarışamayız.” dedi.

Üniversite Danışma Kurulunun 20 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşen son toplantısında aldığı kararlar doğrulutusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan da “Sıfır atık projesi ile ilgili olarak Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapılması kararlaştırılmıştı. Bununla ilgili olarak Samsun Büyükşehir Belediyesiyle görüşüldü. ‘Erasmus + 3R Stile” konulu proje, Belediye ile ortaklaşa hazırlandı. Ayrıca organik atıklardan enerji üretilerek telefon şarjında kullanılabilmesi için çalışmalar başlatıldı. OKA’ya hazırlanan proje doğrultusunda da temizlikçilerin sıfır atık konusunda eğitilmesi teklif edildi.” dedi

Son toplantıda konuşulan evde eğitim hususunda da çalışmalara başladıklarını kaydeden Rektör Yardımcısı Vedat Ceyhan, bu konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Çelik ve Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Barut’la birlikte bir komisyon oluşturulduğunu belirtti. Patentlerin ticarileşmesini sağlayacak destek girişimler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yeter’e ait “Nasoklimal Drenaj Yollarının Rekanalizasyonu için Tüp ve Tüp Entübasyon Seti” isimli patentinin prototibinin geliştirilerek bir firmayla ön anlaşmasının yapıldığını ve ticarileşme yolunda ilk adımın atıldığını kaydetti.

Danışma Kurulu kararı doğrultusunda, OMÜ’de öğrenim gören uluslararası öğrencilere Samsun sanayisini tanımak ve ülkeleriyle yapılacak olası ticari iş birliklerinin önünü açmak amacıyla, Ulusoy Un Fabrikası’na ve Sampa Otomotive gezi programı hazırladıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Ceyhan, yine Kurulda görüşüldüğü üzere üstün yetenekli öğrencilerle ilgili bir komisyon oluşturduklarını belirterek komisyon üyelerini tanıttı.