COVID 19 (YENİ CORONAVİRÜS)

COVID 19 (YENİ CORONAVİRÜS)

Ülkemiz ve hatta Dünya ülkeleri zor bir süreçten geçiyor. Hayatını kaybeden insan sayısı malesef üzücü bir şekilde artıyor. Bizlerin bu süreçte yapacağı en iyi şey sağduyulu olmak ve evde kalmaktır. Kendimizi korumanın en güzel yolu ise hijyenimizi sağlamaktır. Bireyler bu özveriyi gösterirken yerel yönetimler ve Hükümetimizde elinden geleni özveriyle gerçekleştirdiğine inanıyorum. Fakat CNN Türk’te söyleşide Prof Dr Firdevs AKTAŞ diyorki sokakları dezenfektan veya temizleyiciler ile yıkamak yapılması gerekli bir davranış olmadığını söylüyor  koronavirüs ile mücadelede o zaman pek çok faydalı canlıya zarar veriyoruz, suları, toprağı kirletiyoruz bu günleri atlattıktan sonra başka  problemlerle mücadele etmek zorunda kalmayalım lütfen. Ayrıca pek çok maske ve eldivenler yerlerde atılmış veya evsel atık çöp kutularında bulaşma engelleyelim derken saçıyoruz heryere, atıklarımıza sahip çıkalım, hijyen ile sağlığımızı korumak bir bütündür.

Çinli akademisyenlerin deneyimlerini paylaştığı virüs önlemleri için literatürden önemli not; Drenaj sistemine gönderilmeden önce, fekal madde ve kanalizasyon sistemi, klor içeren dezenfektan ile arıtılarak dezenfekte edilmelidir (İlk uygulama için aktif klor 40 mg/L’den fazla olmalıdır.). Dezenfeksiyon zamanının en az 1.5 saat olduğundan emin olunmalıdır; Dezenfekte edilmiş kanalizasyon sistemindeki toplam artık klor konsantrasyonu 10 mg/L’ye ulaşmalıdır.

Ülkemizde bir çok kurum ve kuruluş yeni koronavirüs hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla bilgi paylaşım ağı kurmuştur. Üniversitemiz Covid 19 ile ilgili bilgilendirme sayfası kurmuştur.

Konu ile ilgili linkler aşağıda verilmiştir.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ COVID 19 BİLGİLENDİRME SAYFASI

TÜBİTAK COVİD 19 TÜRKİYE WEB PORTALI

Current Priority: Coronavirus

CORONAVIRUS LIVE COVERAGE